Япония и Съединените щати планират да разработят прехващачи за сваляне на хиперзвукови ракети до 2030 г. съгласно договор, подписан от двете страни, предава The Japan Times.

Планът, за който се съобщава, че ще струва повече от 3 млрд. долара (5.50 млрд. лева), беше обявен за първи път през август, когато лидерите на двете страни се срещнаха в Кемп Дейвид край Вашингтон.

"През последните години около Япония технологиите, свързани с ракетите, като хиперзвуковите оръжия, се подобриха значително", се посочва в изявление на Министерството на отбраната относно споразумението за съвместно разработване на т.нар. прихващач с плаваща фаза (GPI).

"Укрепването на способностите за прихващане срещу тях е спешен въпрос".

Японското правителство вече е включило в бюджета си за 2024 г. 75 млрд. йени (480 млн. долара) за разработване на прихващачите.

Хиперзвуковите ракети летят със скорост, надвишаваща пет пъти скоростта на звука, и имат неправилни траектории, което ги прави трудни за прехващане.

Сумата от 75 млрд. йени е част от рекордния бюджет за отбрана в размер на 7,95 трилиона йени, одобрен миналата година, в момент, когато напрежението с Китай и Северна Корея нараства. Министър-председателят на Япония Фумио Кишида обеща тогава да удвои разходите за отбрана до стандарта на НАТО от 2% от БВП до 2027 г.

Прехващачите ще бъдат проектирани така, че да се вграждат в оборудваните с балистична противоракетна отбрана на разрушители Aegis на ВМС на САЩ. Оръжието ще се изстрелва от стандартната система за вертикално изстрелване и ще бъде интегрирано с модифицираната оръжейна система Aegis Baseline 9, която открива, проследява, контролира и поразява хиперзвукови заплахи, попълват от DefenseNews.

Поразяването на хиперзвуково оръжие във фазата на полета му е предизвикателен технически проблем, тъй като ракетите могат да се движат със скорост, надвишаваща пет пъти скоростта на звука, и да маневрират по време на полет, което затруднява предвиждането на траекторията на ракетата.