Парламентът реши "алтернативният данък" за берачите на гъби и трюфели става, а нулевата ставка на хляба да се запази до средата на 2024 година. Това се случи, след като промените бяха в законопроекта за изменение и допълнение на Закона върху доходите на физическите лица не бяха приети, предаде репортер на "Фокус"

Промените бяха инициирани от народните представители Йордан Цонев и Теменужка Петкова. В зала промените за "алтернативния данък" получиха едва 98 гласа "за", 102 бяха "против", а 4 гласуваха с "въздържал се". 

С промените се предлагаше да отпадне т.нар. "алтернативен данък", с който се облагат берачите на гълъби и трюфели. "Алтернативният данък" е в размер на 30 лева, който лицата, извършваща тази дейност, плащат ежемесечно.

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта бяха направени промени в Закона за данък върху добавената стойност. С тях депутатите предлагаха да се удължи нулевата ставка за хляба до края на годината. Освен това бе предложен максимален праг на надценката на хлебните стоки в магазините. Тя няма да може да надхвърля 15%. 

При дебатите Асен Василев коментира, че законопроекта, в частта му за гъбите и трюфели, превръща берачите в "крепостни селяни без осигуровки". Той добави, че тези текстове връщат "на тъмно" част от фирмите, работещи в бранша и обяви, че ПП-ДБ няма да променят промените.