Вчера всички станахме свидетели как още една предизборна пушилка беше разсеяна. Не може и пенсиите на хората да са предизборен плакат или някакъв друг вид агитационен материал на политическите сили. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев преди началото на заседанието на Министерския съвет, предаде репортер на "Фокус"

"Вчера Надзорният съвет на НОИ взе решение размерът на пенсиите от 1 юли да бъде увеличен с 11%, и то с всички правила за това как се определя размер на пенсии и кой е органът упълномощен за това", увери Главчев. 

Служебният премиер коментира и основната тема в страната - организирането на предстоящите избори 2 в 1. 

"Основната ни задача като служебно правителство е провеждането на прозрачни и честни избори. Всичко върви по план в този аспект", каза още служебният министър-председател. 

Той добави, че от Министерството на електронното управление са гарантирали, че процесът по удостоверяване на машините за гласуване ще приключи в периода 24 - 26 май. 

По темата с президентските избори в РСМ Главчев каза, че България застава зад европейския път на югозападната ни съседка, но тя трябвало да спазва всички правила.

"Ако продължават да имат желание от РСМ, би трябвало да спазват всички договорености. Няма в никакъв случай ние да сме пречка за РСМ да се присъедини към ЕС, ако спазват всички договорки от 2022-ра година досега", категоричен бе той.