Категорично не са адекватни игрите с увеличенията на пенсиите и това е решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, от което ще се спечелят около 100 млн. лв., ако не бъде 11,9% увеличението, както е предвидено в бюджета на НОИ, а бъде близо 10%, даже малко под 10%. Това каза в аудиокаста на "Фокус“"Това е България“ университетският преподавател доц. Йосиф Аврамов, председател на Управителния съвет на Консултантския център по европейски програми.

"Моето мнение е, че трябва да се следва Бюджет 2024, специално бюджетът на НОИ, а Надзорният съвет може да решава някои второстепенни въпроси, а не да взема подобни генерални решения, защото това е извън неговите правомощия. И тук трябва да се намеси правителството и да задължи НОИ да спазва бюджета на НОИ. Ако трябва да се намеси и парламентът и всеки момент изпълняващият длъжността председател, а председателя го свалиха 2 дни преди края на парламента и сега има временно изпълняващ длъжността. Трябва да се свика парламента и да се реши този въпрос, защото не може тези, които са най-ощетени да страдат, при положение, че сме едва ли не първенци по ниска инфлация. Надзорният съвет на НОИ не е органът, който трябва да решава тези въпроси. И ако е необходимо парламентарно решение, парламентът до клетвата на новите народни представители, което вероятно ще стане около 15 юни, или между 15 и 20 юни, може да се свика всеки момент и да вземе решение да се изпълни бюджета, в Закона за държавния бюджет, или Закона за бюджета на НОИ за 2024 г.", каза Аврамов.

 

Той добави, че Националната информационна кампания за влизането на България в Еврозоната е в ход. За тази цел Европейската комисия целево отпусна допълнително 10 млн. евро на България за провеждането й. Това е още една гаранция, че е сигурно, че ще влезем в Еврозоната.  

България е член на Европейския съюз от 2007 г. и за тези 17 години у нас се направи много.

"България има няколко видни персони на високи постове в Европейската комисия, освен еврокомисар. Имаме един генерален директор, генерален директор на Евростат е българка Мариана Коцева, бившата председателка на Националния статистически институт, примерно Илиана Цанова е зам.-генерален директор на дирекция “Бюджет", една много възлова длъжност. Трябва да направят така, че членството на България да бъде изгодно за бизнеса в нашата страна. Зелената сделка е много добра, само че тя трябва да се надгради с възможности за индустриализация на Европейския съюз, в това число и на България. Защото България независимо, че има някои добри резултати в индустрията в последните години, не само в IT сектора, имаме силно развита фармация, силно развита военна индустрия и т.н. Ние трябва да продължим да се индустриализираме и да догоним нивото вече на азиатските страни - Южна Корея, Япония, Китай, Индия, няма как иначе. България трябва да се противопостави на някои волунтаристични действия на Европейската комисии", добави Йосиф Аврамов.