Таванът на надценката на хляба няма да спаси пазара от спекула, но ще ощети тези, които произвеждат и имат определени фиксирани цени, свързани с качеството на продукцията, човешкия труд и други фактори. Мярката няма да попречи на едните и ще навреди на другите. Това каза хлебопроизводителят и зърнопроизводител Пресиян Петров в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

Според него мярката е популистична и свързана с предстоящите избори. Тя няма да доведе до по-ниски цени на хляба. "Производителите, които работят в момента с малка печалба заради самите процеси, или ще бъдат принудени да затворят, или ще търсят друг начин да избегнат това. А тези, които в момента работят с голяма надценка заради по-големите инвестиции, ще продължат да оперират по същия начин. Т.е. дори цената да се запази такава, каквато е, тя ще ощети по-скоро малките производители", смята Петров.

Най-евтината пшеница на пазара в момента е около 35-39 стотинки на килограм. Това означава, че произведеният от нея хляб няма как да струва по-малко от 3-3,50 лева за килограм. Това зърно обаче обикновено е с много лошо качество, отбеляза хлебопроизводителят. "Средната цена на пазара за зърно в момента е между 42 и 45 стотинки и вече отиваме на близо 4 лева за килограм за хляба. Ако вкараме вече и веригите, които се опитват да печелят 40-50% от цената на хляба, и прекупвачи, тогава вече цената става космическа", обясни Пресиян Петров.

Според неговите изчисления истински добрият хляб в момента трябва да струва между 6 и 8 лева на килограм. "Може би в най-високия ценови сегмент, с най-високо качество суровини и по-големи заплати за хлебарите – до 9 лева за килограм. Това е една добра цена", допълни той.

Заради ниската покупателна способност на българите качественото и по-скъпо зърно, произведено у нас, се изнася в чужбина, а хляб се прави от по-некачественото и по-евтино, обясни Пресиян Петров. "Когато цената на зърното е 60-70 стотинки на килограм, това излиза прекалено скъпо за един хляб на нормална цена. Така това зърно отива в чужбина, а пък при нас остава това, което не може да се изнесе, или се вкарва зърно отвън", поясни той.