НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Настя Ванкова, НИМХ – Варна: Варненският район е облагодетелстван с богати водни ресурси

Настя Ванкова, НИМХ – Варна: Варненският район е облагодетелстван с богати водни ресурси

22 Март 2019 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Варна. Варненският район е облагодетелстван с богати водни ресурси. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Настя Ванкова, зам.-директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), Филиал – Варна. Тя обясни, че звеното във Варна отбелязва Световния ден на водата, защото голяма част от дейността на неговите служители е свързана именно с хидрологията. Тя обясни, че акцентът на празника тази година е по-скоро социален и се насочва към осигуряването на чиста, питейна вода за всички хора, независимо от тяхното географско положение, раса, пол, здравословен статус и други. Във връзка с достъпа до питейна вода в Североизточна България Настя Ванкова обясни, че районът е богат на значителни водни ресурси, които не се нуждаят от влагане на много средства, за да бъде тя достъпна на хората. „Например, това е река Камчия, с многогодишен отток от около 21 куб. метра на секунда. Имаме изградени големи язовири. Освен това Девненските извори са сред най-големите по дебит на територията на страната. В Североизточна България имаме доста подземни водоносни хоризонти и в това отношение сме облагодетелствани“, обясни Настя Ванкова. По думите ѝ Девненските извори имат дебит от порядъка на около 3 куб. м/сек. Тя допълни, че двата водоносни хоризонти в Североизточна България са Неоген-сарматски и Малм-валанжински, които са едни от най-мощните в страната.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дирекцията на Национален парк „Рила“ отбелязва Световния ден на водата с поредица от инициативи в Благоевград, Паничище, Самоков и Дупница

Дирекцията на Национален парк „Рила“ отбелязва Световния ден на водата с поредица от инициативи в Благоевград, Паничище, Самоков и Дупница

22 Март 2019 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Дирекцията на Национален парк „Рила“ отбелязва Световния ден на водата с поредица от инициативи в Благоевград и Дупница. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Стефан Кирилов, главен експерт към Дирекция „Национален парк Рила“. Той отбеляза, че в посетителските центрове на парка в Паничище и в Самоков ще има Ден на отворените врати, в рамките на който до 17.00 часа експерти ще предоставят информация за Световния ден и материали за Националния парк и околната среда и ще изнасят беседи пред посетителите. В този час в Детска градина № 9 „Слънце“ – Дупница се провежда образователна беседа и занимателни игри с децата от третите и четвъртите групи. Експерт от парковата дирекция ще представи Световния ден на водата на тема „Вода за всички! Всеки е важен!“ водните ресурси и биологичното разнообразие на защитената територия. От 13.00 часа в ОУ „Неофит Рилски“ –Дупница с тематична беседа ще се популяризира световната природозащитна дата. Екозаниманието ще запознае второкласници от училището с богатото водно богатство и уникалното биоразнообразие на Национален парк „Рила“ и ще завърши с ековикторина. Програмата, посветена на Световния ден на водата, ще продължи от 15.00 часа в СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ –Благоевград. Там експерти от Дирекция „НП Рила” ще проведат беседа и интертактивна екоигра с третокласници от благоевградското училище.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силвена Господинова, БДЧР – Варна: Целта на Световния ден на водата е да обърнем внимание на тези, които нямат достъп до този природен ресурс

Силвена Господинова, БДЧР – Варна: Целта на Световния ден на водата е да обърнем внимание на тези, които нямат достъп до този природен ресурс

22 Март 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Варна. Тази година един от акцентите в отбелязването на Световния ден на водата – 22 март, е поставен върху това, че много от хората нямат достъп до този природен ресурс, а водата е основно човешко право. Това коментира в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Силвена Господинова от Басейнова дирекция „Черноморски регион“. По думите ѝ никой не трябва да бъде забравен в осигуряването на този ресурс. Той трябва да бъде леснодостъпен и без опасност от замърсяване. „Тазгодишното честване на Световния ден на водата именно обръща вниманието на всички към проблемите на точно тази целева група от хора, които още са лишени от достъп до вода. Вниманието се насочва към широката общественост, най-вече за възможността устойчивото управление на водите да се превърне във водеща сила на промяна“, обясни Силвена Господинова. Тя припомни, че ежегодно Министерството на околната среда и водите и регионалните му структури като Басейнова дирекция „Черноморски регион“ и Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна организират и провеждат инициативи, свързани с отбелязването на датата. По думите ѝ целта е да се постави акцент върху грижата за опазване на водата и устойчивото управление на този жизненоважен ресурс. Тази година темата е свързана с ангажимент, поет от страните на Организацията на обединените нации и е включен в Програмата за устойчиво развитие до 2030 година – „Вода за всички“. Допълнително мото към тази тема е „Всеки е важен“. В програмата за отбелязването на 22 март във Варна, от Басейнова дирекция са предвидили редица инициативи, насочени към деца, ученици и студенти. Събитията започнаха още в началото на седмицата. „По традиция ние залагаме точно на тези целеви групи – деца в детските градини, ученици и студенти, тъй като възпитанието на младите хора в едно отговорно общество е свързано с тяхното поведение в опазването на водите и водните екосистеми. Което може да стане само чрез провеждането на едни образователни инициативи като открити уроци, състезания за премерване на знанията между учениците и спортни прояви, които биха били забавни за тях и по един нетрадиционен начин да получават повече знания. Тази година ние отново сме заложили на такива събития, като са включени варненски училища и детски градини, които традиционно вземат участие“, каза още Силвена Господинова.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: РЗИ отбелязва Световния ден на водата под мотото „Вода за всички! Всеки е важен!“

Благоевград: РЗИ отбелязва Световния ден на водата под мотото „Вода за всички! Всеки е важен!“

22 Март 2019 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Регионална здравна инспекция – Благоевград е подготвила богата и разнообразна програма по повод Световния ден на водата. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от здравната инспекция. Тя ще премине под мотото „Вода за всички! Всеки е важен!“. Събитията в програмата са разпределени през цялата седмица. Акцент в Седмицата на водата е „Час по екология в лабораторията на РЗИ - Благоевград“ с ученици от 11 ОУ „Хр.Ботев” – Благоевград. През тази година в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето”, учениците ще обогатят познанията си, свързани със замърсяването и опазването на водата в среща с еколозите от инспекцията. Чрез видеопрожекция на филма „Великата тайна на водата” във фоайето на РЗИ - Благоевград посетителите ще имат възможност да се потопят в тайните на водата, като източник на живот. През седмицата се разпространят здравно-информационни материали в учебни заведения и сред широката общественост с послания да пестим и ценим водата.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Зам.-министър Красимир Живков ще открие общоградски празник по повод Световния ден на водата

Пловдив: Зам.-министър Красимир Живков ще открие общоградски празник по повод Световния ден на водата

22 Март 2019 | 08:52 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков ще открие общоградски празник по повод Световния ден на водата – 22 март в Пловдив. Това съобщиха от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“. Събитието ще се състои от 11.00 часа на площада пред сградата на Община Пловдив. Организаторите на събитието са Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БДИБР), „Напоителни системи“ ЕАД – клон Пловдив, ВиК - Пловдив, Община Пловдив, РИОСВ и РД ПБЗН. В инициативата се очаква да се включат над 500 ученици от пловдивските училища, за които ще има организирани места за експозиции на арт инсталации, макети, рисунки, информационни материали, както и възможност за провеждане на опити свързани с опазване на водите и водните екосистеми. На специално изградена сцена млади таланти, възпитаници на Обединен детски комплекс – Пловдив, ще поддържат празничното настроение с много песни и танци. Гражданите и гостите на Пловдив ще могат да се запознаят с дейността на институциите, пряко свързани с управлението на водите и природозащитни организации.
22 март е официално обявен за Световен ден на водата от Общото събрание на ООН през 1992 г. Официално се отбелязва от 1993 г. Заинтересовани групи организират многобройни официални и други събития в целия свят. Сред тези дейности тази година е и публикуването на доклад на ООН за развитие на водния сектор в света.
Тазгодишното издание на Деня на водата се обръща към проблемите на хората, които все още са лишени от достъп до вода, като вниманието се насочва към възможността устойчивото управление на водите да се превърне във водеща сила за промяна. Чрез мотото на кампанията за 2019 г. – „Всеки е важен“, се акцентира върху това, че правото на достъп до вода е основно човешко право и никой не трябва да бъде лишен от свободен и лесен достъп до питейна вода без опасност от замърсяване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.