По делото на предишния президент Доналд Тръмп за престъпна дейност е избран пълен състав на съдебното жури, което подготвя почвата за встъпителните речи в понеделник (19 април), пише The Hill.

Някои от потенциалните съдебни заседатели се разплакаха пред съда. ВВС написа, че "сълзите в очите на бъдещите съдебни заседатели показват важността на процеса".

Малко след избирането на жури млад мъж се самозапали пред сградата на нюйоркския съд.

Близо 200 потенциални съдебни заседатели са интервюирани от съдията, адвокатите на Доналд Тръмп и прокурорите от Манхатън. В петък бяха избрани общо 12 съдебни заседатели и шестима заместници, които да разгледат първото наказателно дело срещу президент на САЩ.

"Вече приключихме с подбора на съдебни заседатели по това дело", заяви съдия Хуан Мерчан.

Тръмп е обвинен, че е фалшифицирал бизнес документи, за да прикрие сделка за "пари за мълчание" с актриса от филми за възрастни преди изборите през 2016 г. Той не се признава за виновен.

Изборът на съдебни заседатели отне четири дни, като процесът донякъде се усложни от противоречивата политическа репутация на Тръмп, дълбоките му връзки с Ню Йорк и отразяването на процеса в медиите.

Последните петима заместници бяха избрани в петък, което облекчи необходимостта от привличане на трети състав от 96 потенциални съдебни заседатели, които бяха в готовност в сградата на съда. 

Около 100 нюйоркчани се извиниха още в началото, след като признаха, че не вярват, че могат да бъдат "честни и безпристрастни" към Тръмп.

Около 50 нюйоркчани си направиха самоотвод през всеки от първите два пълни дни на подбора на съдебни заседатели, след като признаха, че не вярват, че могат да бъдат "справедливи и безпристрастни" към Тръмп.

Други предложиха, че познават хора, които са познавали Тръмп или са били запознати с приноса му за града, като предложиха неутрални и положителни оценки за предишния американски президент.

И, разбира се, повечето познават неговата политика.

"Той беше нашият президент", заяви един от потенциалните съдебни заседатели, който в крайна сметка бе включен в състава на журито. "Всички знаят кой е той."

Еднин от потенциалните съдебни заседатели заяви, че се възхищава от възхода на Тръмп като бизнесмен и политик, като обяви, че той "си е проправил път" и "един вид е направил история".

Друго лице, което в крайна сметка е избрано да участва в съдебното жури, заяви, че Тръмп "изглежда много егоистичен и користен".

Старите публикации на някои потенциални съдебни заседатели в социалните мрежи за предишния президент - включително от разгара на изборите през 2016 г. и 2020 г. - станаха причина за тяхното отстраняване.

Една жена се извини на предишния президент за "тона" на постовете, които е публикувала години по-рано, сред които и един, в който осъжда Тръмп като "расист, сексист и нарцисист", тя бе отстранена от съдията по уважителни причини. Друг човек е отстранен заради пост, който гласи: "Махнете го и го затворете".