Гласуването на Камарата на представителите на 20 април относно предоставянето на американска помощ на Украйна в размер на 61 милиарда долара стана най-яркото доказателство, че поне във външната политика Републиканската партия не подкрепя напълно Доналд Тръмп, пише The New York Times.

Мнозинството от републиканците - 112 срещу 101 - гласуваха против помощта.

През последните дни Тръмп смекчи съпротивата си срещу помощта за Украйна. Той също запази мълчание в деня на вота, отказвайки да окаже натиск върху републиканците.

Междувременно най-гласовитите му съюзници в Камарата, като Марджъри Тейлър Грийн и Мат Гец, са положили усилия за блокиране на помощта. Друг поддръжник на предисшния президент, Лорън Бобърт, е критикувал демократите по време на вота, когато са развявали украински знамена. Дори синът Тръмп, Доналд Тръмп младши, се е присъединил към критиките към председателя Майк Джонсън.

Самият Тръмп се е опитал да смекчи позицията си в навечерието на вота. Той е посочил в социалните медии, че "оцеляването и силата на Украйна" са "важни" за САЩ, но е задал въпрос: "Защо Европа не дава повече пари, за да помогне на Украйна? Защо Съединените щати са инвестирали повече от 100 милиарда долара в война в Украйна, повече от Европа, а ние сме разделени от океана!"

Други републиканци, които са подкрепили помощта за Украйна, като конгресмена Лари Бакшон, са цитирали републиканския президент Роналд Рейгън, за да обосноват позицията си.

"Помагането на Украйна да спечели битката срещу Русия е в най-добрия интерес на американския народ и нашата национална сигурност. Амбициите на Владимир Путин не свършват в Украйна", е заявил Бакшон.

Но привържениците на Тръмп показаха докъде са готови да стигнат с опозицията си, отбелязва NYT. 21 от тях са гласували против военната помощ за Израел.

Републиканецът Скот Пери, лидер на крайнодясната фракция, е коментирал, че е гласувал против пакета за помощ за Израел, защото той включваше хуманитарна помощ за Газа.

"Отпискането на 9 милиарда долара на терористите от ХАМАС не подкрепя Израел", е написал той в социалните мрежи.

Но несъмнено разпоредбите на проектозакона за прехвърляне на помощ на Украйна са поражение за Доналд Тръмп, обобщават от NYT. През последните дни той се застъпи за всяка помощ само под формата на заем, "а не просто подарък".