Преизбирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ в изборите през ноември 2024 година може да се превърне в мощен фактор за разкол в Европа, предупреждават в редакцията на френския вестник Le Monde.

Изданието припомня, че унгарският премиер Виктор Орбан стана първият европейски лидер, който приветства Доналд Тръмп като кандидат за висшия държавен пост в САЩ. По-късно още двама политици прекосиха Атлантика, за да се срещнат с Тръмп - Дейвид Камерън, британският външен министър, и полският президент Анджей Дуда.

"Подходът на британеца беше ясно формулиран - да се застъпва за отпускане на помощ на Украйна в Конгреса - и той информира Белия дом за това. Дуда, напротив, не криеше симпатиите си към Тръмп, когато последният заемаше Овалния кабинет. Той дори му предложи да създаде американска база в Полша, която да нарече "Форт Тръмп“, припомня вестникът.

Отбелязва се, че следващият европейски посетител все още не е обявен, но реалният трансатлантически трафик със сигурност ще се увеличи, ако Тръмп бъде избран на 5 ноември:

"Хипотезата, която предизвика паника в някои посолства, откакто стана възможна, може да се окаже мощен фактор за разкол в Европа... Орбан най-вероятно вече има билет за церемонията по встъпването в длъжност в джоба си, но други може да искат да запазят известно приличие. Що се отнася до германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон, всеки от тях ще има различни проблеми“, коментират от редакцията.

Посочва се, че ако Тръмп бъде преизбран, най-взривоопасната тема за европейците като цяло ще бъде Украйна.

"Тъй като Тръмп се хвали, че може да разреши проблема "за 24 часа“, трудно е да си представим как в сегашните условия на конфликта подобно "решение“ може да бъде от полза за Киев. Още повече, че някои европейски държави, особено на север и изток, а сега и във Франция, смятат, че сигурността на Европа зависи от поражението на Русия в Украйна“, се казва в статията.

Le Monde пише, че сред възможните сценарии най-лошият са преговори - и Европа може да бъде изправена пред разцепление, ако този сценарий се реализира.