Ударът с дронове по руското военно летище "Крущевская" със склад за планиращи бомби (ФАБ) в Кубан на 27 април беше една от най-големите атаки с използване на БПЛА на руска територия след началото на руската военна интервенция, пише Forbes.

Отбелязва се, че Кремъл обяви унищожаването на всичките 66 дрона, което изданието поставя под съмнение, цитирайки сателитни снимки на последствията от атаката, заснели изгорели сгради и купища унищожени самолети.

"Изображенията може също да показват унищожаването на поне един изтребител-бомбардировач Су-34, основният носител на ФАБ на руските ВВС“, пише списанието.

Посочва се, че от средата на миналата година ФАБ са се превърнали в "чудотворно оръжие“ за руснаците, а украинците практически нямат мерки за противодействие. С изключение на подобни атаки срещу авиобази.

Предполага се, че ударът по руската авиобаза Кущевская е унищожил десетки планиращи бомби. Според украинския президент Володимир Зеленски само през април Русия е използвала повече от 3200 управляеми бомби срещу Украйна.