Русия активира цялата си мощ, за да се възползва максимално от оставащия прозорец от възможности и да постигне успехи на фронта, докато новите партиди оръжия от САЩ за Украйна все още не са пристигнали на бойното поле, пише американският вестник The Hill.

Войските на Москва са превзели няколко села в Източна Украйна миналата седмица и полагат усилия да завземат допълнителна територия през следващите дни. Ударите им с ракети и дронове стават все по-ефективни, тъй като Украйна няма отбранителни оръжия, за да отблъсне атаките им.

Но възможността на Русия да се възползва от слабостта на Украйна бързо изчезва – остава малко време преди американските оръжия да наводнят бойното поле и да заредят с енергия Въоръжените сили на Украйна.

Майкъл О'Ханлън, експерт от мозъчния тръст Brookings Institution, отбелязва, че руските сили могат да "ускорят темпото и да увеличат кръвопролитията с 10 до 20 процента“ между обявяването на нова помощ от САЩ миналата седмица и момента, в който тези оръжия пристигнат в Украйна.

Русия започна да действа по-агресивно тази пролет, отчасти за да вземе инициативата след забавяне на американската помощ за ВСУ, отбелязват от редакцията.

Джон Хърбст, бивш посланик на САЩ в Украйна, прогнозира, че Русия може да засили още повече офанзивата си предвид скоростта, с която САЩ изпращат помощта си на Украйна.

По думите му това ще бъде доста опасен период, докато не пристигне значителна част от помощта. Той обаче изрази увереност, че най-опасният момент вече е отминал, като се има предвид, че украинците от своя страна са засилили използването на оръжия, които са били ограничени от миналата есен, знаейки, че скоро ще бъдат попълнени.

"Мисля, че ще загубят много малко или никаква територия през следващите две до три до четири седмици“, прогнозира Хърбст.