"Съединените щати произвеждат първите 90 кг обогатен уран в историята на страната", обяви президентът на САЩ Джо Байдън по време на речта си във Вашингтон в рамките на предизборната кампания, посочват на сайта на Белия дом.

"Днес мога да съобщя, че заводът IBEW в южната част на Охайо вече е произвел първите 200 паунда от този мощен обогатен уран, първият произвеждан някога в САЩ", е заявил той.

Според Байдън до края на годината се очаква да се произведе около един тон обогатен уран, който ще осигури енергия на 100 хиляди домове.

Създаването на обогатен уран, както отбеляза американският президент, е един от опитите на САЩ да постигнат независимост от вноса на петрол.

По-рано, на 28 март, в доклад на Консултативния съвет по международна сигурност към държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен се посочва, че "зависимостта от руското ядрено гориво представлява критична заплаха за националната сигурност на САЩ. Докладът също така отбелязва, че Русия доминира на световния пазар на ядрено гориво".

По-рано, на 27 март, стана известно, че атомната електроцентрала Palisades в югозападната част на американския щат Мичиган ще бъде рестартирана до 2025 г., за което правителството на САЩ ще отпусне 1,5 милиарда долара.

в началото на месец март Bloomberg съобщи, че най-малко пет големи минни компании в САЩ отварят отново уранови мини поради нарастващото търсене и цените на ядреното гориво. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) очаква търсенето на уран да достигне 100 хиляди тона до 2040 г. За да постигнат такива резултати, компаниите ще трябва да ускорят производството и обработката до почти два пъти повече от сегашното темпо на работа.

На 19 февруари генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси обяви увеличаване на присъствието на Руската федерация на пазара за обогатяване на уран. Според него намаляването на зависимостта от руския ядрен сектор ще струва на Европа милиарди евро, което прави почти невъзможно да се говори за възможни санкции в тази област.