Висшият служител по санкциите на Министерството на финансите на САЩ на посещение в Турция и Близкия изток следващата седмица ще предупреди страните и фирмите, че могат да загубят достъп до пазара на САЩ, ако правят бизнес със субекти, подложени на ограниченията на САЩ, докато Вашингтон предприема мерки срещу опитите на Русия да избегне санкциите наложена заради войната й в Украйна, съобщава Reuters.

Брайън Нелсън, заместник-министър по тероризма и финансовото разузнаване, ще пътува до Оман, Обединените арабски емирства и Турция от 29 януари до 3 февруари и ще се срещне с правителствени служители, както и с фирми и финансови институции, за да повтори, че Вашингтон ще продължи агресивно да налага ограниченията, разкри говорител на Министерството на финансите пред агенцията.

"Частни лица и институции, работещи в разрешителни юрисдикции, рискуват потенциално да загубят достъп до пазарите на САЩ поради това, че правят бизнес със санкционирани субекти или не извършват подходяща надлежна проверка“, поясни говорителят.

Докато е в региона, Нелсън ще обсъди усилията на Министерството на финансите ще акцентира и върху "дестабилизиращата дейност на Иран в региона, рисковете от незаконно финансиране, подкопаващи икономическия растеж, и чуждестранните инвестиции“.

Пътуването бележи последното посещение в Турция на високопоставен служител на Министерството на финансите за обсъждане на санкциите, след поредица от предупреждения миналата година от служители, целящи да гарантират прилагането на ограниченията на САЩ спрямо Русия.

Пътуването на Нелсън съвпада с период на обтегнати отношения между Съединените щати и Турция, отбелязва агенцията.

Съвсем наскоро отказът на Турция да даде зелена светлина на кандидатурите за НАТО на Швеция и Финландия разтревожи Вашингтон, докато Анкара е разочарована, че нейното искане за закупуване на изтребители F-16 все повече се свързва с това дали двете северни страни могат да се присъединят към Алианса.

Нелсън ще посети Анкара, турската столица и финансов център Истанбул на 2-3 февруари. Той ще предупреди бизнеса и банките, че трябва да избягват транзакции, свързани с потенциални трансфери на технологии с двойна употреба, които в крайна сметка могат да бъдат използвани от руската армия. Предметите с двойна употреба могат да имат както търговско, така и военно приложение.

Докато е в Обединените арабски емирства, Нелсън ще отбележи "лошото спазване на санкциите“ в страната, посочва също събеседникът на Reuters.

Вашингтон наложи серия от санкции на компании, базирани в Обединените арабски емирства, заради укриване на санкции, свързани с Иран, и в четвъртък посочи базирана в ОАЕ авиационна фирма за подкрепа на руската частна военна компания "Вагнер“.