Бразилските власти полагат усилия да уредят пристигането на руския президент Владимир Путин, издирван от Международния наказателен съд (МНС), в страната. 

Администрацията на бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва иска Путин да присъства на срещата на Г-20, която ще се проведе в Рио де Жанейро през ноември, пише бразилският вестник Folha de S.Paulo.

"Правителството на Лула да Силва изготви становище с правни аргументи в подкрепа на евентуалното посещение на руския президент Владимир Путин в Бразилия, въпреки че за него е издадена международна заповед за арест", пише бразилската медия.

Документът е представен през ноември миналата година на Комисията по международно право на ООН. В момента органът работи по регламент относно имунитета на държавните глави от съдебна юрисдикция. Статутът, който може да бъде предоставен и на други високопоставени служители, гарантира, че тези лидери не са преследвани или засегнати от правни действия, действащи в държавите, които ги приемат при международни посещения.

Бразилското правителство не споменава директно Путин в текста, но се позовава на сценарий, който отговаря на настоящото положение на руския президент: той е обект на заповед за арест, издадена от Международния наказателен съд (МНС), обвинен, че е допуснал извършването на военни престъпления в конфликта с Украйна.

"Тъй като Бразилия е подписала "Римския статут" на теория страната е длъжна да арестува Путин, ако той е на територията на страната. Задържането му на бразилска земя обаче се смята за немислим сценарий поради геополитическите последици и последиците за сигурността, които би имал арестът на лидера на втората по големина военна сила" пише вестникът.