Приходите на Русия от нефт и газ почти ще се удвоят на годишна база през април 2024 г. до 14 милиарда долара благодарение на нарастващите цени, съобщава Reuters.

Както отбелязва агенцията, тези данни подчертават трудностите, пред които са изправени западните страни, докато се стремят да ограничат приходите на Кремъл и да удушат военната му машина.

Войната срещу Украйна накара Запада да наложи множество санкции, насочени към ограничаване на приходите от петрол и газ на Русия, които съставляват около една трета от федералния бюджет на страната. Мерките също така включват ограничения върху покупките на руски петрол, финансови транзакции и таван на цената от 60 долара за барел.

Прогнозираният априлски скок на приходите от руски петрол надвишава, в процентно изражение, увеличението от 30%, очаквано за цялата 2024 г.

Изчисленията на Reuters показват, че прогнозираните приходи от петрол и газ на Русия през април ще бъдат 1,292 трилиона рубли (14 милиарда долара), което е увеличение от 648 милиарда рубли през април 2023 г. и малко по-малко от 1,308 трилиона рубли миналия месец.

Изчисленията на Reuters се основават на данни от индустриални източници и официална статистика за производството, рафинирането и доставките на нефт и газ за вътрешния и международния пазар.

Приходите от нефт и газ са от решаващо значение за руската икономика и за финансиране на войната срещу Украйна.

Бюджетният дефицит на Русия падна до 607 милиарда рубли през първите три месеца на годината, или 0,3% от брутния вътрешен продукт (БВП), подпомогнат от възстановяването на енергийните приходи.

Като цяло за 2024 г. руското правителство е предвидило федерални приходи в размер на 11,5 трилиона рубли от продажбата на нефт и газ, което е с 30% повече от 2023 г. и ще компенсира спада от 24% миналата година поради по-ниските цени на петролa и газta, засегнати от санкциите.

Да припомним, че западните санкции доведоха до факта, че половината от руския износ на петрол и петролни продукти през 2023 г. отиде в Китай, докато делът на Индия нарасна до 40%. Делът на Европа в износа на петрол от Русия падна десетократно - до приблизително 4-5%.

Русия заобикаля тавана на цената от 60 долара и продава петрола на по-висока цена с помощта на сенчест флот.