Оперирането на руския "сенчест флот“ в Балтийско море, който нелегално транспортира петрол, трябва да бъде спряно с намесата на ниво Европейска комисия. Това подчерта министър-председателят на Полша Доналд Туск в хода на съвместна пресконференция с датския премиер Мете Фредериксен във Варшава, съобщава кореспондент на Укринформ.

"Това са стари, ръждясали кораби. И ще направя всичко възможно да подкрепя министър-председателя (Фредериксен – бел.ред.), така че Европейската комисия да спре този флот. Решението за спиране на експлоатацията на този де факто нелегален транспорт (на петрол – бел. ред.), който застрашава безопасността на околната среда в Балтийско море, трябва да бъде европейско“, подчерта Туск.

Той добави, че Варшава няма да остави Копенхаген сам да се справя с този проблем.

На свой ред премиерът на Дания подчерта, че и нейната страна, и Полша "искат да се отърват от тези руски кораби и не е важно дали те плават под руски флаг или не, защото това са само технически въпроси“.

По думите й добро решение би било изготвянето на ниво Европейска комисия на препоръки към страните членки на ЕС "относно евентуална реакция на този флот“.