Европейският съюз обсъжда отделен режим на санкции срещу Русия, която бързо увеличава приходите си. Инициатори за създаването на новия вид ограничения са балтийските страни, Полша, Чешката република, Румъния, Финландия и Швеция, съобщава Deutsche Welle, позовавайки се на редица източници в Брюксел.

Според документа, с който DW разполага, има убедителни причини за въвеждане на режим на санкции срещу Руската федерация, подобен на други ограничения срещу власти на страни като Беларус, Иран, Северна Корея и Венецуела.

Отбелязва се, че отделният режим на санкции има за цел да осигури правно основание за наказване на отговорните за влошаването на ситуацията в страната. "Критериите за включване са влошаване на условията за спазване на човешките права, политизирана съдебна система и репресии срещу гражданското общество, включително действия, които подкопават демокрацията и върховенството на закона“, се казва в документа.

По този начин се предлага въвеждането на санкции срещу представители на "репресивния държавен апарат на Русия, включително тези, които участват в политически мотивирани съдебни решения срещу представители на гражданското общество и демократичната опозиция и тяхното по-нататъшно задържане, например отговорни лица в съдебната система. (прокуратури, съдилища, места за лишаване от свобода)“.

Според журналистите Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел се надява на бързо одобрение на отделния режим на санкции срещу Руската федерация. Предложението бе внесено в Европейската външна служба на 28 февруари. В пред Европейския парламент на 10 април Борел подчерта, че се обсъжда "нов отделен режим на санкции срещу Русия“ и изрази надежда, че той ще бъде бързо одобрен. Очаква се решението да бъде взето преди изборите за Европейски парламент, които ще се проведат на 6-9 юни.