Руската медна компания (РМК) и китайски фирми са избегнали данъци и са заобиколили последиците от западните санкции, като са търгували с нови медни пръти, маскирани като скрап, съобщават трима запознати източници пред Reuters.

Според източниците медната тел е била нарязана на парчета в отдалечения Синдзян-уйгурски регион от посредник, за да бъде трудно да се различи от отпадъка, което е позволило на износителите и вносителите да се възползват от разликите в тарифите, прилагани за скрап и нов метал.

През декември руското експортно мито върху медните пръти беше 7 %, което е по-ниско от 10 % такса върху металния скрап. Вносът на медни пръти в Китай се облага с 4%, а за вноса на руски скрап не се прилага мито.

Продажбите на нов метал, маскиран като скрап, които започнаха през декември, са отразени в разминаването между китайските и руските данни.

Китайските митнически данни показват, че от декември насам Китай е закупил значително повече меден скрап от Русия, докато руските данни, получени от Reuters от доставчик на търговски данни, показват, че количеството скрап, изнесено за най-големия търговски партньор на страната, е незначително.

В отговор на запитване на Reuters относно несъответствието руските митници са отговорили: "Федералната митническа служба временно не предоставя данни за външната търговия." Тя спира да публикува данни за търговията през април 2022 г., малко след нахлуването на Русия в Украйна. Оттогава пазарът разчита на търговски доставчици.

Запитана за търговията с медни пръти на китайски фирми, РМК, която е обект на западни санкции, е отговорила, че доставя продукти само на руски компании. Тя не коментирала повече.

Китайската митница в Синдзян, която граничи с Русия, не е отговорила на запитване по имейл и на телефонно обаждане.

Китай се превърна в основна дестинация за руските компании, които искат да изнасят стоките си, след като Съединените щати наложиха санкции на Русия за нейното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Съединените щати и Европейският съюз наложиха санкции на китайски компании за подкрепа на военните усилия на Русия в Украйна.

Раздробяването на новопроизведени пръти от медна тел е ефективен начин за прикриване на нов материал, който изглежда много различно от метален скрап.

Новите дълги и тънки пръти от висококачествена мед, използвани главно за направата на силови кабели, обикновено се навиват на руло за по-лесно транспортиране.

За разлика от тях медният скрап е смесица от проводници, тръби и шлаухи, които вече са били използвани. Те се нарязват на парчета с големината на зърно или се навиват на руло и се пресоват, за да се транспортират.