Три танкера, превозващи руски петрол "Сокол“, са на котва близо до индийските пристанища. Това показва, че търговията със суров петрол между страните се възстановява, въпреки трудностите, причинени от засилените санкции на САЩ, отбелязва Bloomberg.

Танкерът Nireta сега е закотвен близо до пристанище, разположено в североизточната част на Андхра Прадеш (южната част на Индия). Другите два кораба се намират близо до Джамнагар, в западния щат Гуджарат. Тяхната дестинация е Сика. Натам се насочват и четири други петролни танкери, уточнява агенцията.

Не е известно кога точно тези танкери ще разтоварят петрола. Според Bloomberg регистрираният собственик на един от тях е "Совкомфлот“. Преди това индийските рафинерии отказаха да доставят руски петрол от най-голямата товарна компания в Русия.

На свой ред ръководителите на индийските рафинерии  поясниха, че "Сокол“ вече се доставя от търговци, а не от производителя. "Товарите се предлагат на атрактивни отстъпки, което доведе до възстановяване на някои потоци към Индия“, обяснява Bloomberg.

В началото на март 2023 година Русия стана водещ доставчик на петрол за Индия. Само през първите пет месеца на миналата година Ню Делхи е внесъл 37 милиона тона руски петрол. Това е почти 11 пъти повече, отколкото през същия период на предходната година (общо индийците са внесли 33,4 милиона тона руски петрол през 2022 година.).

През февруари тази година бе съобщено, че Индия е намалила покупките на руски петрол за два поредни месеца.