Франция предложи Европейският съюз да наложи санкции срещу руски операции по дезинформация и намеса в избори по света, пише Bloomberg.

Предложението на Париж би позволило на ЕС да засили санкциите срещу лица и организации, участващи в спонсорирани от Русия дестабилизиращи дейности по света. Въвеждането на подобни санкции вече беше подкрепено от Естония, Латвия, Литва, Нидеврландия и Полша.

В проектодокумента се посочва, че "дестабилизиращите дейности, извършвани от свързани с Русия актьори, са се увеличили и в цяла Европа, тъй като руският режим предприема действия за подкопаване на демокрацията, стабилността и върховенството на закона чрез различни хибридни инструменти“.

Преди парламентарните избори в ЕС през юни, ЕС постави като приоритет борбата с нарастващата вълна от руска дезинформация, която се стреми да раздели съюзниците по въпроси като подкрепата за Украйна и влошените отношения със страните от така наречения Глобален Юг.

Страните от Г-7 също подготвят съвместни действия, надхвърлящи предишните предупреждения, за борба с манипулирането на чужда информация и намесата, със специален акцент върху изборите тази година.