"Съединените американски щати не са променили позицията си относно забраната за използване на американско оръжие за удари на територията на Русия. Украйна трябва да използва такива оръжия изключително за връщане на суверенни територии". Това съобщи Сабрина Сингх, заместник прессекретар на Пентагона, на брифинг, стенограмата от който е публикувана на сайта на американското военно ведомство.

Отговаряйки на въпроси на журналисти Сабрина Сингх заявява: "Да, не сме променили позицията си. Смятаме, че оборудването, способностите, които предоставяме на Украйна, които други държави предоставят на Украйна, трябва да се използват за връщане на украинската суверенна територия".

На въпрос дали това е препоръка към украинците или е задължително условие, тя отговаря:

"Ние направихме исканията си доста публични по този въпрос. Отново искам да повторя, че във всяка една контактна група по въпросите на отбраната на Украйна, която министърът (Лойд Остин) свиква, оръжията, които се предоставят, отново са за използване на бойното поле. И в разговорите си с министър (Рустем) Умеров министърът обсъжда как най-добре могат да бъдат използвани тези способности и ние вярваме, че това е в рамките на украинската територия".

По-рано Politico съобщи, че украинските власти са съсредоточили усилията си да принудят администрацията на президента Джо Байдън да отмени забраната за използване на произведени в САЩ оръжия за нанасяне на удари в Русия. Тази забрана им попречи да атакуват руските позиции, докато подготвят атака срещу Харковска област.