В индийския хималайски щат Сиким свлачища и наводнения погубиха най-малко шестима души тази седмица и оставиха близо 2000 туристи блокирани. Това съобщиха официални лица, пише Reuters.

Стана известно и за смъртта на още четирима души в непалския квартал Тапледжун, който граничи със Сиким. Това се случи, след като свлачище събори къщата, в която спяха хората.

Проливни дъждове причиниха свлачища на няколко места в област Манган, която обхваща северен Сиким и се намира на около 100 км северно от столицата на щата Гангток, съобщиха местните власти в североизточния индийски щат.

"Вали непрекъснато вече 36 часа. Пътят за северен Сиким е повреден на много места, което води до прекъсване на комуникацията с района. Всички блокирани туристи са в безопасност, но не успяхме да ги евакуираме поради за щетите", заяви областният магистрат на Мангана Хем Кумар Четри.

Той добави, че са привлечени работници и техника за ремонт на пътя и уточни, че щетите са "значителни“, така че ремонтът ще отнеме известно време. Освен това около 50 къщи са частично или напълно разрушени от дъждовете, а хората са транспортирани до лагер за пострадали.