Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп разкритикува помощта за Украйна в размер на 61 млрд. долара по време на среща с републикански законодатели в Конгреса, съобщи Мат Гетц от Камарата на представителите на САЩ, пише The Hill.

Според Гетц Тръмп е заявил, че САЩ трябва "да плащат повече на военните си", вместо да изпращат милиарди долари на Украйна".

"Тръмп, който критикува помощта за Украйна в лицето на председателя на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън, е епична гледка", пише още Мат Гетц.

Тръмп проведе среща с републиканците в Конгреса, което е първото посещение на предишния президент на Капитолийския хълм след събитията от 6 януари 2021 г.

Тръмп отдавна е скептичен по отношение на предоставянето на допълнителна американска помощ за Украйна. Според него подкрепата за Киев не е жизненоважен въпрос за Вашингтон.

През април президентът на САЩ Джо Байдън подписа одобрения от Конгреса пакет от законопроекти за допълнителна финансова помощ за Украйна, Израел и съюзниците в Индийско-тихоокеанския регион.

Тези мерки предизвикаха разцепление сред конгресмените републиканци, някои от които решиха, че Джонсън е тръгнал заедно с Белия дом и не е взел предвид интересите на Републиканската партия.