Руската федерация иска да установи пълен контрол над Черно море и с атаките си срещу цивилни пристанища и кораби се опитва да превърне храната в оръжие. Действията на Москва  представляват заплаха за Турция, България и Румъния, но и за света като цяло, предупреди посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк от Одеса в хода на Черноморския форум за сигурност, предава кореспондент на УНИАН.

Американският дипломат подчерта, че Украйна е спряла Русия в Черно море, когато тя е била на път да установи пълен оперативен контрол над региона. По-специално това се отнася за контрола върху движението на цивилни търговски кораби с различни товари, включително храна.

"Помним постоянните атаки срещу Одеса, въпреки опитите на Русия да поеме контрол над региона, това представлява опасност не само за Украйна, но и за Турция, България, Румъния... Русия се опитва да превърне храната в оръжие“, категорична бе Бринк.

Тя припомни голямото значение на колективната сигурност и добави, че партньорите виждат напредъка с изграждането на хуманитарен коридор. Посланикът допълни още, че е изумена как Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са успели да "изтласкат“ руските кораби от определена част на Черно море.

"Около 1850 кораба напуснаха пристанищата на Украйна и транспортираха хиляди тонове различни товари. Коридорът осигурява икономическата стабилност на Украйна и възможността за възстановяване... Усещам икономическата жизненост на Одеса, пристанищата и бизнесът работят.“, отбеляза Бринк.