Акционерите на Tesla подкрепиха рекорден пакет за заплащане на главния изпълнителен директор Елон Мъск и одобриха план за преместване на юридическото седалище на фирмата в Тексас, пише ВВС.

Сделката бе блокирана по-рано тази година от съдия в Делауеър поради опасения, че е несправедлива за акционерите.

Гласуването е победа за мултимилиардера, който води ожесточена кампания за изплащане на сумата, която достига до 56 млрд. долара (102.76 млрд. лева). Точната сума зависи от цената на акциите на Tesla.

"По дяволите, обичам ви", е заявил Мъск пред тълпа ентусиазирани акционери, които са се събрали в Тексас за годишната среща на фирмата.

Стойността на сделката се оценява на 300 пъти повече от това, което най-високоплатеният висш служител в САЩ е спечелил през миналата година.

Гласуването обаче не е обвързващо и правни експерти твърдят, че не е ясно дали съдът, който е блокирал сделката, ще приеме повторното гласуване и ще позволи на компанията да възстанови пакета от заплати.

Планът за компенсация дава права на Мъск върху приблизително 300 милиона акции - еквивалент на 10 % дял във фирмата - като награда за това, че Tesla е изпълнила редица цели, поставени през 2018 г., които са свързани с продажбите, печалбите и цената на акциите.