Подводница на Военноморските сили на САЩ е пристигнала в залива Гуантанамо, Куба, в знак на демонстрация на сила, докато флотилия от руски военни кораби се събира за планирани военни учения в Карибския басейн, предаде Associated Press.

Южното командване на САЩ съобщи, че USS "Хелена", ядрена бързоходна подводница, е навлязла във водите близо до американската база в Куба в четвъртък вечерта (13 юни), само ден след като руска фрегата, ядрена подводница, петролен танкер и спасителен влекач преминаха в залива Хавана след учения в Атлантическия океан.

Престоят е част от "рутинно пристанищно посещение", докато подводницата пътува през региона на Южното командване, се посочва в съобщение в социалните мрежи.

Други американски кораби също следят и наблюдават руските учения, които според представители на Пентагона не представляват заплаха за Съединените щати.

"Това не е изненада. Виждали сме ги и преди да правят такъв тип посещения на пристанища", коментира в сряда говорителката на Пентагона Сабрина Сингх, запитана за руските учения. "Разбира се, ние го приемаме сериозно, но тези учения не представляват заплаха за Съединените щати".