Финландия обяви, че четири руски военни самолета са нарушили въздушното пространство на северната страна от НАТО на 10 юни. Това се посочва в изявление на финландската гранична служба, предава Reuters.

В понеделник финландското министерство на отбраната съобщи, че подозира, че един руски военен самолет е нарушил въздушното пространство над Финския залив за две минути.

"С напредването на разследването стана ясно, че в допълнение към единия руски самолет, за който беше съобщено по-рано, има и основания да се подозират още три самолета в нарушение на територията“, казват от граничната служба.

По-конкретно, става дума за два бомбардировача и два изтребителя, които нахлуха във финландското въздушно пространство на разстояние около 2,5 км близо до град Ловииса.

"Разбира се, ако се случат такива нарушения на въздушното пространство и ако те са умишлени и сериозни, ние реагираме на тях, но разследването продължава и граничната охрана носи отговорност за него“, заяви финландският министър на отбраната Яне Яакола пред Reuters.

Министерството на отбраната на страната припомни, че предишното потвърдено териториално нарушение от руски самолети е регистрирано през август 2022 г.