Качеството на обучението на украинските пилоти за управление на F-16 е лошо, а броят на пилотите, които преминават обучение, е малък, пише Defense News като се позовава на американски служители.

На миналогодишната среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, 11 страни членки обещаха да обучат украински пилоти да летят на изтребител F-16. Това бе важно решение, което даде възможност за окончателен избор за изпращане на самите изтребители - модернизация на украинските военновъздушни сили, която официалните лица в Киев искаха от повече от година.

Но почти година по-късно и само няколко седмици преди следващата среща на върха на НАТО във Вашингтон, тези F-16 все още не са пристигнали. Всъщност, въпреки поетия ангажимент тези самолети да започнат да достигат до Украйна до края на това лято, проблемите с доставката им стават все по-ясни - от броя на пилотите, които ще могат да ги управляват, до екипажите, готови да ги поддържат в изправност.

"Програмата за обучение на F-16 е доста оскъдна", заявява високопоставен служител на отбраната на САЩ, който е говорил с репортери при условие на анонимност.

F-16 обещават да укрепят самоотбраната на Украйна. Изтребителите ще доближат военновъздушните ѝ сили до тактиките и системите на НАТО, което ще улесни работата ѝ с алианса като цяло. Освен това те биха могли да увеличат обсега на действие на Украйна в момент, в който други държави премахват ограниченията за целите, които военните могат да избират.

"Това им дава някои възможности", коментира в кратко интервю тази седмица Чарлз Браун, председател на комитета на Обединените началник-щабове на САЩ.

И все пак не е сигурно доколко тези изтребители ще бъдат опция в краткосрочен план. Това са двете страни на доставката на F-16 за Украйна. От една страна, те биха могли да поставят началото на дългосрочна трансформация на нейните въздушни сили. Но от друга страна, реалното им доставяне дотам се оказа и разочароващо дългосрочно.

"Това е огромно начинание", заяви Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.