Руските радиорелейни комуникационни станции Р-416ГМ "Гранит-М", една от които наскоро е била проследена и поразена от безпилотен самолет "последна разработка" на Въоръжените сили на Украйна, са скъп и ценен ресурс, пише Forbes.

За разлика от много западни армии, руската армия не може винаги да разчита на достъп до комуникационни сателити с голям обсег. Затова руснаците разчитат основно на алтернатива - наземни станции, които отразяват сигнали от тропосферата... Тропосферната радиомрежа на Русия зависи от специални ретранслатори, които приемат и препредават слаби сигнали, излъчвани от тропосферата. "Тези радиоретранслатори са скъп и ценен ресурс", се посочва в публикацията.

Допълва се, че унищожаването на един Р-416ГМ от многото десетки подобни машини, които руснаците са разположили по цялата фронтова линия, няма да доведе до значително нарушаване на руските комуникации.

"Но ако украинците успеят да намерят и унищожат повече радиорелейни машини - стари Р-142 и нови Р- 419Л1 в допълнение към Р-416ГМ - те могат да започнат да зашеметяват и объркват някои бойни части.

Forbes отбелязва, че силите за специални операции на ВСУ са проследили и поразили станция с Р- 416ГМ край Кремяное в Южна Русия, близо до границата.

"Не е ясно как украинците са намерили Р- 416ГМ. Опитният и търпелив екипаж на дрона може да го е идентифицирал по безбройните часове записи от видеонаблюдение. Възможно е също така украинското разузнаване да е засекло руски радиопредавания и да ги е проследило до ретранслатора... Може би екипажът на Р- 416ГМ се е издал", пише американското списание.