Гърция може да попречи на прехвърлянето на изтребители френско производство Mirage 2000 на Украйна, става ясно от интервю на министър-председателя на южната ни съседка Кириакос Мицотакис за Bloomberg.

"Ние вече помогнахме на Украйна, като прехвърлихме нашите излишни оръжия; но когато става въпрос за самолети, това е съвсем друга лига и ние не сме там“, заяви той, коментирайки възможността за прехвърляне на гръцките Mirage 2000.

Според военно-аналитичния портал Defense Express Гърция е един от основните оператори на тези самолети, докато самата Франция не разполага с много от тях. Следователно без Гърция доставката на Mirage 2000 за Украйна може да стане проблематична.

Анализаторите отбелязват, че тази пролет Гърция обяви планове да се отърве поне от част от своите Mirage 2000. Следователно това изявление на Мицотакис може да е опит за "пазаруване“ на следващото поколение изтребители Rafale от Франция в замяна на доставки на Mirage за Украйна.

"Независимо от истинските мотиви за изявлението на министър-председателя на Гърция, за нас това все още не означава много благоприятни перспективи, а именно, че доставката на Мираж 2000 на Въоръжените сили на Украйна може да продължи за неопределен период от време, както вече се случи с F-16“, обяснява Defence Express.