НАТО постигна съгласие по план за засилване на подкрепата за Украйна. Както предава кореспондент на УНИАН, това е заявил генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел след среща на министрите на отбраната на страните-членки на Северноатлантическия договор.

"Постигнахме съгласие за план, който определя как НАТО ще ръководи координацията на помощта и обучението за сигурност. Това ще позволи на лидерите на НАТО да започнат тези усилия на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли, поставяйки нашата подкрепа за Украйна на по-силна основа за бъдеще“, поясни Столтенберг.

Според него съответната координация под командването на НАТО ще се осъществява от американската база в германския град Висбаден и от логистични центрове, разположени в източната част на Алианса. Освен това около 700 служители от страни-членки и партньори на НАТО ще участват в координационната работа.

Също така НАТО ще наблюдава обучението на личния състав на украинските въоръжени сили в съюзнически центрове за обучение, ще подкрепя Украйна чрез планиране и координиране на дарения, ще управлява транспортирането и ремонта на оборудване и ще осигурява подкрепа за дългосрочното развитие на украинските въоръжени сили.

"Тези усилия не правят НАТО страна в конфликта, но те ще засилят нашата подкрепа за Украйна да отстоява правото си на самоотбрана“, подчерта Столтенберг.