Увеличаването на средствата за противовъздушна отбрана на полуостров Крим ще ги направи уязвими за удари от страна на Въоръжените сили на Украйна. Това се посочва в последния доклад на Института за изследване на войната (ISW), предава Украинская правда.

Непрекъснатите украински удари по руски военни съоръжения в Крим изглежда принуждават руската армия да преразположи допълнителни средства за противовъздушна отбрана на полуострова, за да защити съществуващите бази и логистична инфраструктура, а по-нататъшните украински удари по тези средства за противовъздушна отбрана могат да направят полуострова неизползваем като плацдарм за руската армия.

Анализаторите от ISW се позовават на изявление на началника на Главното разузнавателно управление към Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов относно разполагането от Русия на системата за противовъздушна отбрана С-500 (всъщност модернизирана версия на С-300) в Крим като част от усилията насочени към укрепването на руския "противовъздушен чадър" над Крим.

Според Буданов руските войски досега не са използвали системата за противовъздушна отбрана С-500 в бойни действия и той я определи като "експериментална".

Forbes също така писа, че летището "Белбек" в Крим се превръща в "капан на изтощение" за руската ПВО след няколко успешни украински удара по съоръжения за ПВО в близост до него.

Според публикацията на Forbes ВСУ може да са унищожили елементи от четири или пет батареи С-400 при последните удари, но се отбелязва, че руската армия разполага с повече от 50 батареи С-400.

"Сегашните усилия на Украйна да привлече вниманието към "руския чадър" за противовъздушна отбрана в Крим, по-специално, може да доведат до факта, че повече руски средства за противовъздушна отбрана ще бъдат прехвърлени в Крим, което ги прави уязвими за по-нататъшни украински удари", отбелязват американските анализатори.

Според ISW украинските сили може да провеждат организирани усилия за влошаване на руската противовъздушна отбрана, което би могло да позволи на Украйна да използва пилотирани самолети (особено изтребители F-16) по-ефективно в дългосрочен план.