Наскоро Въоръжените сили на Украйна са постигнали успех по време на контраатаки в северната част на Харковска област, където са възстановили позициите си. В същото време руските военни настъпват край Северск и Авдеевка. това се посочва в последния доклад на Института за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

"Наскоро украинските войски си върнаха загубените позиции северно от Харков", пишат анализаторите на ISW.

На геолокационни кадри, публикувани на 13 юни, се вижда как ВСУ извършват контраатака и поемат контрол над позиции покрай храсталаците югоизточно от Глубокое.

Руски военни кореспонденти твърдят, че украинските въоръжени сили контраатакуват в района на Глубокое, а един блогър отбелязва, че украинските контраатаки усложняват положението на руските войски в района.

Няколко руски източника също са съобщили за украински контраатаки във и около Волчанск, но са заявили, че руските войски са напреднали на дълбочина до 1,8 км по протежение на фронт с ширина 4,5 км северно от Волчанск и имат успех в близост до завода за агрегати в града.

Както руски, така и украински източници предполагат, че руските сили са въвели резерви по "северната ос" на Харковска област, въпреки че размерът на тези резервни формирования остава неясен.

Руски източник е заявил, че частите на 155-а отделна пехотна бригада на морската пехота на Русия (Тихоокеански флот) действат край Волчанск, но анализаторите на ISW наскоро са регистрирали, че частите на тази бригада са водили боеве край Мариинка на 3 юни.

"Ако това е вярно, появата на частите на 155-та ОМПБр край Волчанск може да означава пребазиране от Донецкото направление към харковското направление с цел укрепване на руската групировка в Харковска област, което може да обясни отчасти и дискусиите за пристигането на руски резерви в района", се посочва в доклада.

Говорителят на Харковската групировка на силите на ВСУ Юрий Повх е отбелязал, че руските сили също се опитват да изградят подкрепления около сегашните си позиции в Харковска област.

От Генералния щаб на ВСУ съобщиха, че на 12 и 13 юни руските сили са провели неуспешни сухопътни атаки край Хлубокое, Волчанск и Тихое.

"На 13 юни руските войски продължават ограничени настъпателни операции по линията Купянск-Сватово- Кременная, но не постигат потвърден напредък", посочват анализаторите на ISW.

Украински и руски източници съобщават за боеве край Синкивка и Петропавловка, край Песчаное, Стелмаховка, Мясожаровка, Берестовое, край Дружелюбовка, Невски, Грековка, Тернив и района на Серебрянската гора на 12 и 13 юни.

Няколко военни кореспонденти са заявили, че руските войски настъпват западно от Иванивка към Степна Новоселивка, въпреки че от ISW намерили визуални доказателства.

Руските военни наскоро са напреднали на юг от Северск. Публикуваните на 13 юни геолокационни кадри показват, че те напредват към източните покрайнини на Раздоловка.

Руските военни кореспонденти твърдят, че части на руската 106-та въздушнодесантна дивизия (ВДВ) действат в източните покрайнини на Раздоловка от 12 юни и че руските войски са напреднали и на 1,12 км дълбочина край Вемка.

Друг блогър е съобил, че се предполага, че войските на РФ са превзели неопределена украинска позиция край Верхнекаменское.

На 12 и 13 юни са продължили и сраженията край Белохоровка и Спорное.

"На 13 юни руските войски продължават настъплението си край Часов Яр, но без успех", се отбелязва в доклада.

Руските войски продължават сухопътните атаки в източната част на Часов Яр, близо до Калиновка, Иванивске и Андреевка.

Руските военни кореспонденти твърдят, че украинските въоръжени сили са контраатакували край Клещеевка.

Руските войски са превзели Новопокровске (северозападно от Авдеевка). На кадри от геолокацията, публикувани на 13 юни, се вижда как те издигат трикольора си в западната част на града.

Генералният щаб на ВСУ съобщава, че на 13 юни руските войски са атакували за първи път близо до Межовое (югозападно от Новопокровское), което също показва, че боевете са напреднали извън Новопокровское.

Допълнителни геолокационни кадри, публикувани на 13 юни, показват, че руските войски напредват и западно от Семеновка и северно от Уманске.

Руските военни кореспонденти твърдят, че войските на РФ са напреднали и на юг от Новоалександровка, на запад от Нетальово и на дълбочина 620 м в югоизточната част на Невелское, въпреки че ISW не намира потвърждение.

На 12 и 13 юни войските на РФ са атакували и край Калиново, Новоселовка Первая, Евгениевка и Сокол.