Безмилостна поредица от мощни бури потопи голяма част от Южна Флорида тази седмица, а прогнозата за времето предвижда огромните количества дъжд да продължат да валят в части от щата през следващите дни, предаде CBS News.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис обяви на 13 юни извънредно положение за окръзите Брауърд, Колиър, Лий, Маями-Дейд и Сарасота.

След като се появиха кадри на деца, които прекосяват улиците на Южна Флорида с надуваем сал, възрастни, които се провират през вода до колене, покриваща кварталните блокове, и автомобили, които са закъсали, докато са потопени и блокирани по средата на пътните платна, метеоролозите предупредиха в четвъртък (13 щни), че до уикенда в ниско разположените райони може да се натрупат още 20 см дъжд.

Длъжностни лица съобщиха, че в Халандъл Бийч, близо до Форт Лодърдейл, са паднали около 50 см. Видеозаписи от общината в окръг Брауърд показват потопени автомобили. Всички училища в окръг Брауърд са затворени.

Седем милиона души в Южна Флорида са засегнати от наводненията.

Пороите започнаха в сряда, 12 юни, като водата блокира пътищата, които станаха непроходими за моторни превозни средства. Десетки полети на международното летище Форт Лодърдейл/Холивуд са забавени или отменени. Движението по междущатската магистрала 95 в окръг Брауърд е отклонено по обиколен маршрут през наводнена зона, докато изпълнителите изпомпваха дренажната система.

Бурята връхлетя Флорида от Мексиканския залив приблизително по същото време, когато започна сезонът на ураганите, който се очаква да бъде един от най-активните тази година.

Националната метеорологична служба в Маями съобщи, че се очаква силни дъждове да ударят региона в продължение на три поредни дни.