В Евразия е необходимо да се създаде нова система за сигурност без присъствието на външни сили, заяви руският президент Владимир Путин по време на среща с ръководството на МВнР на Руската Федерация, предава РИА Новости.

"Настъпи моментът да започне широко обсъждане на нова система от двустранни и многостранни гаранции за колективна сигурност в Евразия. В същото време в бъдеще трябва да работим за постепенно намаляване на военното присъствие на външни сили в Евразийски регион“, заяви държавният глава.

Страните и регионите на Евразия трябва сами да определят сферите на сътрудничество в областта на съвместната сигурност, да изградят система от работещи институции, механизми и споразумения, добави той.

Путин припомни, че страните от ОНД приеха съвместен документ за международните отношения в многополюсния свят и поканиха към диалог партньорите от ШОС и БРИКС. Участниците са заинтересовани разговорът да се развие сериозно в ООН.

Както подчерта руският лидер, важно е да се изхожда от факта, че бъдещата архитектура на сигурността е отворена за всички евразийски държави, които искат да участват в нейното създаване.

"За всички това означава, че европейските страни от НАТО, разбира се, също. Живеем на един континент, независимо какво се случва, ние не можем да променим географията по един или друг начин, ние ще трябва да съществуваме заедно“, добави президентът.

Европа трябва да бъде в добри отношения с Русия, ако иска да остане един от независимите центрове на развитие, заяви още Путин, като подчерта, че Москва е готова за това.

Той уточни, че в настоящата ситуация тезата за ограничаване на военното присъствие на външни сили в Евразийския регион може да изглежда нереалистична, но ако е възможно да се изгради надеждна система за сигурност, просто няма да има нужда от такива контингенти.

Важна част от евразийската система за сигурност трябва да бъдат въпросите на икономиката, социалното благосъстояние, интеграцията и взаимноизгодното сътрудничество, решаването на проблемите на бедността, неравенството, екологията и климата.

В речта си Путин заяви, че създадената в продължение на десетилетия система за мерки за укрепване на доверието и контрол над въоръженията в европейското пространство е била разрушена от САЩ и техните сателити в НАТО.

"Вашингтон подкопа стратегическата стабилност, като обяви едностранно оттегляне от договорите за противоракетна отбрана, ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег и открито небе“, посочи държавният глава.

Така преди две години на срещата на върха на НАТО в Мадрид беше обявено, че блокът вече ще се занимава с проблемите на сигурността не само в евроатлантическото пространство, но и в Азиатско-тихоокеанския регион, продължи Путин.

"Казват, че и там не могат без тях. Очевидно зад това се крие опит за засилване на натиска върху тези страни в региона, чието развитие са решили да задържат <...> Едно от първите места в този списък е нашата страна, Русия“, казва президентът.

Той подчерта, че смисълът на направените предложения е да се създаде система, в която всички държави да бъдат уверени в своята сигурност, след което ще бъде възможно да се подходи конструктивно към разрешаването на многобройни конфликти.