Министърът на отбраната на Китай похвали руския лидер Владимир Путин за това, че "насърчава световния мир“, подчертавайки топлите отношения между двете страни повече от година след нахлуването на Москва в Украйна, пише Bloomberg.

Клип, публикуван в платформата за кратки видеоклипове на китайската компания NetEase Inc., изглежда показва как Ли Шанфу чете подготвени забележки на среща с Путин и руския си колега в неделя.

"Г-н президентът е изключителен държавен лидер, дълбоко обичан от руския народ, постигна отлични резултати в ръководенето на развитието и съживяването на Русия и има важен принос за насърчаване на световния мир и развитие“, заяви Ли. "С настоящото ви изразявам моите най-искрени почитания“.

Не стана ясно какъв е източникът на видеото. Забележките не бяха включени в репортажа на китайските държавни медии за срещата на тримата мъже. Министерството на отбраната на Китай не отговори веднага на искане за коментар във вторник.

Посещението на Ли в Русия е първото на китайски министър на отбраната от началото на войната. Пекин е най-големият поддръжник на Русия след инвазията. Китайският президент Си Дзинпин е разговарял с Путин няколко пъти по телефона през последната година и посети Москва през март. Си заяви, че "Китай високо цени отношенията с Русия“ по време на пътуването си.

Китай се опитва да се представи като миротворец във войната и разкри мирен план от 12 точки през февруари. Неговият призив за прекратяване на огъня, което би замразило руските сили в Украйна, не е приемлив за Киев, САЩ и другите поддръжници на Украйна.

Си не е разговарял с украинския лидер Володимир Зеленски от началото на боевете.

На срещата им в неделя Путин подчерта обмена на разузнавателна информация и съвместните маневри в Далечния изток и Европа, съобщи информационната служба Интерфакс.

Ли заяви, че Китай е готов "и в бъдеще да укрепва стратегическата комуникация между двете армии“ според държавния телевизионен оператор CCTV.