Отношенията между Русия и Китай са положени на силна основа и способността на страните да устояват на рисковете се засилва. Това подчерта китайският президент Си Дзинпин в рамките на преговори с руския премиер Михаил Мишустин, проведени в Пекин, предава РИА Новости.

"Днес ние поставихме здрава основа за взаимодействие, неговият мащаб и качество нарастват, а способността ни да издържаме на рисковете се засилва, което напълно демонстрира устойчивостта на натиск и широките перспективи за взаимноизгодно сътрудничество между двете страни“, цитира агенцията думите на Си.

Задачата за увеличаване на обема на двустранната търговия между Русия и Китай до 200 милиарда долара годишно е изпълнена предсрочно, отбеляза още Си Цзинпин, като уточни, че тази цифра вече е достигнала 218,28 милиарда долара.

Мишустин от своя страна заяви, че двустранното търговско-икономическо сътрудничество е преодоляло трудни предизвикателства през 2023 година. Взаимният търговски оборот между Русия и Китай, според него, възлиза на почти 18 трилиона рубли, или 1,5 трилиона китайски юана.

Москва и Пекин са постигнали добри резултати в инвестиционната сфера, реализират се 80 съвместни проекта на обща стойност почти 20 трилиона рубли, добави премиерът на Русия.

Развитието и отвореността на Китай ще донесе нови възможности за развитие на други страни, включително Русия, допълни на свой ред Си Дзинпин.

Лидерите на Русия и Китай по-рано си поставиха за цел да удвоят търговския оборот, като го доведат от 100 милиарда долара годишно през 2018 година до 200 милиарда до 2024 година. В края на миналата година стокообменът между двете страни нараства с 29,3% и възлезе на рекордните 190,271 милиарда долара.