Беларуският президент Александър Лукашенко се отправи към Пекин в неделя (3 декември) за разговори с китайския президент Си Дзинпин. Това е второто пътуване на близкия съюзник на руския президент Владимир Путин до Китай тази година, пише Reuters, като се позовава на съобщение на БелТА.

Лукашенко, който според китайските държавни медии е бил посрещнат с оръжеен салют и военни почести по време на официалното си посещение от 28 февруари до 2 март, този път е на "работно посещение", съобщи държавната информационна агенция.

"Преговорите между държавния глава на Беларус и президента на Китайската народна република Си Дзинпин ще се проведат в Пекин", съобщи БелТА, цитирайки пресслужбата на Лукашенко.

"Дневният ред включва въпроси на търговско-икономическото, инвестиционното и международното сътрудничество", се допълва в съобщението.

След първите им разговори тази година Си заяви, че китайско-беларуското "приятелство е неразрушимо и двете страни трябва непрекъснато да укрепват политическото взаимно доверие и да останат взаимно верни приятели и добри партньори".