Руската федерация и Китай обединяват сили, за да изградят "Полярен път на коприната“ в Арктика и да отворят нов фронт срещу НАТО, твърдят в редакцията на американския телевизионен канал CNN.

В пристанището Тромсьо в Северна Норвегия естественият пейзаж е нарушен от металния цвят на фрегата на норвежкия флот. Това изображение е напомняне, че Арктика не е имунизирана срещу напрежението, което се усеща в останалия свят. От геополитическа гледна точка най-студеният регион в света рискува да стане най-горещ, предупреждава CNN.

В неотдавнашна реч пред Арктическия съвет – междуправителствения орган, който администрира региона – адмирал Роб Бауер, председател на Военния комитет на НАТО, предупреди: "Не можем да бъдем наивни и да пренебрегнем потенциално нечестивите намерения на някои участници в региона... Конфликт може да възникне по всяко време, във всяка област, включително в Арктика“, алармира Бауер.

Посланието му не е хипербола – към бързата милитаризация на региона, подхранвана от нарастващото международно напрежение, се добавят усилия за извличане на полза от стратегическия и икономически потенциал на Арктическия регион. Ледът се топи поради глобалното затопляне, което създава нови водни пътища и прави възможно използването на природните ресурси на региона. Така стратегическият контрол над арктическата зона става все по-привлекателна идея.

Само на няколкостотин километра от пристанището Тромсьо се намира полуостров Кола, главната база на Северния флот на Русия, където Москва разполага с няколко подводници с балистични ракети, бойни кораби, разрушители, фрегати, войски, летища и други военни активи, концентрирани на границата на НАТО.

Путин заплаши Финландия

Тази седмица държавният глава на Русия Владимир Путин отправи фино предупреждение към Финландия - една от осемте държави в Арктическия регион и най-новият член на НАТО - като подчерта, че "ще има проблеми“ между двете държави, след като Хелзинки се присъедини към Алианса. Русия ще съсредоточи повече свои военни части в северната част на общата им граница, допълни Путин. Само преди седмици Финландия затвори граничните си пунктове с Русия, обвинявайки Москва в стартирането на " хибридна операция “, която включва използването на мигранти, които отчаяно искат да стигнат до Европа, като оръжие за дестабилизиране на Европейския съюз. В интервю за държавна медия Путин заяви, че двете страни не са имали проблем преди Финландия да се присъедини към НАТО, тъй като са разрешили териториалните си спорове през XX век.

Финландия обаче не е забравила как тези проблеми са били "решени“: с руска инвазия и кървава война през 1939-1940 г., в която Москва отвоюва част от финландската територия. Когато Русия нахлу в Украйна миналата година, Финландия реши, че неутралитетът няма да гарантира нейната сигурност и че се нуждае от защитата, която само членството в НАТО може да й осигури.

Китай е инвестирал 90 милиарда долара в Арктика

Напрежението в Арктическия регион нарасна експоненциално след избухването на войната в Украйна, но проблемите започнаха много преди това. Отношенията с Русия – и по-късно с Китай – стават все по-обтегнати. Москва се възползва от погрешното възприятие за свободен от конфликти арктически регион, като публично заяви, че иска мирно сътрудничество, но в същото време стартира огромен оръжеен проект. По време на среща на върха през март, на която присъстваха Путин и китайският лидер Си Дзинпин, двете страни се споразумяха да се съсредоточат върху Арктика – и по всичко изглежда, че отварят нов фронт срещу Запада. Според някои оценки Китай е инвестирал 90 милиарда долара в региона. Москва и Пекин работят заедно за изграждането на "Полярен път на коприната“ с икономически, геополитически и военни цели. По този начин Китай се опитва да стане играч в региона и се обявява за "почти-арктическа държава“.

НАТО е много загрижено за това сътрудничество между Пекин и Москва, "защото докато намеренията на Русия в Арктика станаха ясни през последните години“, тези на Китай "останаха непрозрачни“, казва адмирал Бауер. В същото време Москва разкритикува разширяването на НАТО на изток. Сега присъединяването на Финландия и вероятно на Швеция към военния съюз ще направи Русия единствената страна извън НАТО в региона.

Огромно руско военно присъствие по границите на НАТО

Арктическа Норвегия вече не е просто място за наблюдение на китове, които се хранят с херинга в замръзналите фиорди. Военните сили на НАТО също често посещават района и отговарят на провокативни маневри и огромното военно присъствие на Русия. През септември жителите на Тромсьо видяха подводница на френския флот да се издига на повърхността, а няколко дни по-късно – и американска. Руснаците от своя страна проведоха военни учения само преди няколко месеца, в които изглежда се упражняваха да блокират достъпа до Скандинавския полуостров. Страните от региона също скоро ще организират мащабни военни учения - Nordic Response - с участието на 20 000 войници от 14 държави.

Арктика, със своите драматични пейзажи, екзотични атмосферни явления и все още девствена природа, може да изглежда като безопасно място за убежище в свят, пълен с напрежение и конфликти. Но този оазис, който изглежда като от друг свят, в крайна сметка е част от същия този свят. Турбуленцията, разпространяваща се в останалата част на планетата, бавно започна да се усеща и в този регион, а напрежението в Далечния Север ще се разгори дори след като конфликтите, които привличат цялото внимание днес, отшумят.