В четвъртък китайският президент Си Дзинпин и руският му колега Владимир Путин проведоха телефонен разговор, съобщи китайският телевизионен канал CCTV.

По време на разговора китайският лидер е заявил, че Москва и Пекин трябва съвместно да се противопоставят на намесата на външни сили във вътрешните работи. Освен това, по думите му, е необходимо да се засили стратегическото сътрудничество, защитата на националния суверенитет, сигурността и интересите на развитието.

Съобщава се, че по време на диалога държавните глави са провели задълбочен обмен на мнения по актуални международни и регионални въпроси, договорили са се да продължат да поддържат тесни контакти през новата година и да проведат задълбочен обмен на мнения по отношенията между страните и стратегически въпроси от взаимен интерес.

Си Дзинпин отбеляза, че се откриват нови възможности в отношенията между Руската федерация и Китайската народна република, като добави, че двете държави трябва съвместно да поддържат стабилността на производството и веригите за доставки.

"Китай и Русия трябва да дадат нов тласък на двустранното сътрудничество, както и съвместни усилия за поддържане на стабилността на производството и веригите за доставки“,  заяви ръководителят на Китайската народна република.

Той добави, че Пекин е готов да работи с Москва за укрепване на международното многостранно сътрудничество.

"Китай активно подкрепя работата на Русия в БРИКС като страна-председател през 2024 г. и е готов да засили международното многостранно сътрудничество с Руската федерация“, подчерта още Си Дзинпин.

Китайският лидер отбеляза, че Пекин възнамерява, заедно с Москва, да осигури истинска многостранност и да подкрепи равноправно многополярност на света.