Руският президент Владимир Путин потвърди на 25 април, че планира да посети Китай през май, пътуване, което най-вероятно ще се състои след церемонията по встъпването в длъжност на 7 май. Съобщението идва, докато Западът изразява загриженост относно все по-силното партньорство между двете страни, пише AFP.

"Визитата е насрочена за май", е заявил Путин по време на телевизионна среща с представители на Съюза на индустриалците и предприемачите на Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков e коментирал в четвъртък на обичайната си пресконференция, че подробностите за това посещение ще бъдат обявени заедно с китайската страна.

Путин, който промени конституцията през 2020 г., за да остане в Кремъл, ще встъпил в длъжност на 7 май като президент за пети шестгодишен мандат.

Посощението в Китай ще бъде първото посещение на Путин в чужбина след преизбирането му през март, докато от март 2023 г. е издадена заповед за арестът му от Международния наказателен съд. За последно руският президент посети Китай през октомври 2023 г., след посещение в Русия на неговия китайски колега Си Дзинпин през март същата година.