"Русия вижда перспективи в сътрудничеството с Турция в областта на атомните електроцентрали с ниска мощност". Това е заявил руският вицепремиер Александър Новак по време на междуправителствената комисия за търговско-икономическо сътрудничество между Русия и Турция, предаде ТАСС.

"Готови сме да продължим сътрудничеството в областта на атомните електроцентрали с ниска мощност", е допълнил той.

Според него "енергетиката е една от ключовите области на взаимодействие между страните, Русия доставя на Турция стабилен поток от енергийни ресурси". 

"Има стабилни доставки на руски газ за Турция. Отбелязваме успешното развитие на сътрудничеството в областта на използването на ядрената енергия за мирни цели. Продължава изпълнението на нашия водещ проект - изграждането на АЕЦ "Аккую". В момента, текат мащабни строителни работи в съоръженията и на четирите блока на атомната електроцентрала "Аккую" една от най-големите ядрени строителни площадки в света", е отбелязал Новак. 

Той е подчертал готовността на Русия да разшири сътрудничеството си в ядрения сектор, включително по отношение на реализацията на проект в областта на възобновяемите енергийни източници в АЕЦ "Аккую" за получаване на допълнителни количества електроенергия.

Новак е добавил, че Русия и Турция имат добри перспективи за сътрудничество в областта на ядрената медицина, производството на продукти от редки метали, композитни материали и устройства за съхранение на енергия на базата на литиево-йонни батерии, както и технологии за обезсоляване на вода, обработка на вода и изгаряне на отпадъци. 

Обсъждат се и съвместни проекти в областта на металургията, автомобилостроенето, леката и химическата промишленост.