Китай планира постепенно да развива собствени частни военни компании (ЧВК), за да гарантира сигурността на проектите си зад граница в "необлагодетелствани региони на света“, съобщава хонконгският вестник South China Morning Post.

Кризата в Украйна и ескалацията на конфликта в Ивицата Газа показаха рисковете, пред които може да се изправят китайските инвеститори, когато работят в чужди държави. Темата за гарантиране на сигурността на китайските граждани и компания е била обсъдена по време на семинар, проведен в Пекин, организиран от Китайско-африканския бизнес съвет и Китайския институт за съвременни международни отношения. На него са присъствали представители на най-големите компании за сигурност в страната, както и служители на Министерството на външните работи на Китай.

От редакцията отбелязват, че към настоящият момент в различни страни по света работят около 47 000 компании с китайски капитал. Те участват основно в проекти в енергетиката, минното дело, инфраструктурата и производствения сектор. Според доклада на Министерството на търговията на Китайската народна република за 2022 година общият брой на персонала им е е 4,1 милиона души, от които 2,5 милиона са чуждестранни граждани.

"Има продължаващи, традиционни проблеми със сигурността в региони като Западна Азия, Африка и Латинска Америка“, заяви пред вестника Ли Сяопинг, главен изпълнителен директор на Frontier Services Group, една от най-големите частни охранителни компании в Китай. "Въпреки това има много други нови проблеми за решаване, включително войната в Украйна и израелско-палестинският конфликт. Вече получихме молби за помощ при евакуирането на китайски граждани“, допълва той.

Както подчертава вестникът, през последните години китайските власти обръщат повече внимание на частните охранителни компании. Според изпълнителния директор на Frontier Services Group Комитетът за контрол и управление на държавната собственост на Китайската народна република, когато одобрява проекти на държавни предприятия, поставя специални изисквания по отношение на сигурността. В същото време в изявление, публикувано през ноември, Министерството на държавната сигурност на Китай подчерта необходимостта от гарантиране на сигурността на китайските компании, работещи в чужбина, и веригите за доставка, без обаче да посочва механизми за решаване на подобни проблеми.

Според вестника способността на Китай да провежда операции зад граница в момента е значително ограничена – армията има само една военна база в чужбина, която се намира на източния бряг на Африка - в Джибути. Поради тази причина големият китайски бизнес и държавните предприятия са принудени да прибягват до услугите на частни военни компании.

South China Morning Post отбелязва, че дори най-големите китайски охранителни компании изостават много от чуждестранните конкуренти по отношение на опит и обем на бизнеса. Освен това действащото законодателство на КНР забранява на частни военни компании, опериращи в страната, и техните служители да притежават огнестрелно оръжие.