Москва и Пекин не създават никакви военни съюзи по примера на блоковете от времето на Студената война, заяви руският президент Владимир Путин на среща със заместник-председателя на Централния военен съвет на Китайската народна република Джан Юся, предава ТАСС.

"Русия и Китай не изграждат никакви военни съюзи по примера на Студената война. И нашето взаимодействие с вас е конструктивно и е сериозен фактор за стабилизиране на международната обстановка", подчерта руският лидер.

Путин отбеляза, че двете страни си сътрудничат доста ефективно в икономическата сфера. "Търговско-икономическите връзки се развиват с добри темпове. Постигаме целите, които сме си поставили предварително, работим на международни платформи, в международни организации, преди всичко в ООН", изброи областите на сътрудничество той.

Според руския президент Москва и Пекин отделят достатъчно внимание на регионалните платформи, които "все повече придобиват глобален характер“. Той обясни, че става дума за Шанхайската организация за сътрудничество и БРИКС.

Путин припомни, че от 2024 г. председателството на БРИКС ще премине към Русия. "И ние много разчитаме на факта, че заедно с нашите китайски приятели ще прокараме дневния ред, който ни се струва най-подходящ и перспективен и ще отговаря на интересите на всички страни, участващи в тази асоциация“, заяви руският държавен глава.

"Виждаме опити на някои страни да разширят своята зона на влияние, а Северноатлантическият алианс, колкото и да е странно, в нарушение на собствените си доктринални документи прави опити да излезе извън географските граници на своята дейност“, заяви още Путин на срещата със заместник-председателя на Централния военен съвет (ЦВС) на Китайската народна република Джан Юся.

Според руския лидер "Съединените щати все повече въвличат всички страни от Алианса в създаването на напрегната ситуация в Азиатско-тихоокеанския регион, опитвайки се да създадат там нови военно-политически съюзи, включвайки страни от региона. "Президентът на Руската федерация подчерта, че САЩ "се ръководят от собствените си егоистични интереси“.

Путин заяви, че Москва и Пекин реагират спокойно на опитите на Вашингтон да създаде военно-политически блокове в Азия. "Ние виждаме всичко това и заедно с нашите приятели – включително, на първо място, Китайската народна република – реагираме на това спокойно, балансирано, укрепвайки нашите отбранителни способности, включително чрез съвместни военноморски и въздушни учения“, увери той.

Путин уточни, че подобни учения се провеждат редовно. "Нивото на нашето взаимодействие непрекъснато се повишава“, отбеляза той. Президентът на Руската федерация е убеден, че консултациите между заместник-председателя на Централния военен съвет на Китайската народна република и Министерството на отбраната на Руската федерация "ще бъдат полезни и със сигурност ще допринесат за укрепване на взаимодействието в тази област, т.е. най-важното за нашите страни“.