Русия ще успее да поддържа производството на петрол на нивата отпреди войната с Украйна благодарение на силното търсене от Китай и Индия, но може да й е трудно да отклони част от износа си на петролни продукти от Европа. Това обявиха от една от най-големите световни банки – JP Morgan, цитирани от Reuters.

"Ние вярваме, че Русия ще успее да поддържа производството на петрол на предвоенни нива от 10,8 милиона барела на ден, но ще й бъде трудно да се върне към своите пикове преди пандемията от 11,3 милиона барела на ден“, обявиха от банката в изявление.

JP Morgan очаква общото търсене от Индия и Китай да се увеличи с 1 милион барела на ден тази година.

Досега Русия успя да насочи износа на петрол от Европа към Индия, Китай и Турция, които изкупуваха евтини барели въпреки тавана от 60 долара на Г7 за цените на руския петрол.

Офшорният внос на руски петрол в Китай трябва да достигне рекордно ниво през март, заедно със силното търсене от Индия.

JP Morgan посочват, че руският износ на петролни продукти се очаква да спадне с около 300 000 барела на ден до "ниско ниво, наблюдавано за последно през май 2022 г.“, докато се опитва да пренасочи износа на петролни продукти.

Банката също така отбелязва, че Москва може да се изправи пред засилена конкуренция от петролни рафинерии в Близкия изток, които ще бъдат пуснати през втората половина на годината.

Преди това Международната агенция по енергетика съобщи, че приходите на Русия от износ на петрол и газ са паднали с почти 40% през януари до 18,5 милиарда долара, без да се броят обаче излезлите от руските пристанища танкери с необозначена дестинация.

Средната цена на петрола от основната руска марка Urals през февруари 2023 г. падна до 49,56 долара за барел. Това е 1,86 пъти по-малко от февруари 2022 г.