САЩ се надяват да вбият клин между Русия и Турция, като насърчават опозицията в Анкара на предстоящите избори и създадат от нея "нов Зеленски“, коментират в редакцията на Haber7.

Според полковника в оставка Ерай Гюхлуер с помощта на т. нар. Седемпартийна опозиционна коалиция САЩ очакват да сблъскат интересите на Москва и Анкара едновременно в няколко области: по украинския въпрос, в Сирия, Черно море и Централна Азия.

"САЩ може да прибягнат до всякакви средства за това. Възможни са провокации. В предстоящия период САЩ възлагат на Турция ролята на Украйна, а тази на Зеленски е на опозиционната коалиция в страната. За съжаление коалицията също поема задължения в това отношение , това се вижда и от направените изявления", коментира Гюхлуер пред репортери.

Изданието припомня, че кандидатът за президент на Турция от седемте опозиционни партии Кемал Кълъчдароглу вече се е изказал в подкрепа на Украйна и е настоял Анкара да вземе страната на Киев по време на неотдавнашно посещение в САЩ.

Калъчдароглу проведе и среща с ръководителя на американската дипломатическа мисия Джефри Флейк по инициатива на последния. Това предизвика остра реакция от страна на управляващата "Партия на справедливостта и развитието на Турция“, а президентът Реджеп Тайип Ердоган отказа да общува лично с американския посланик в Анкара.