"Въоръжените сили на Украйна се оттеглиха на запад от селищата Бердичи, Семьоновка и Новомихайловка на Авдеевския район. Това е направено, за да се спаси животът на персонала". Това заявява главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Александър Сирски в канала си в Telegram.

"Ситуацията на фронта се изостря. В опит да изземе стратегическата инициатива и да пробие фронтовата линия, врагът съсредоточи основните си усилия на няколко направления, създавайки значително предимство в силите и средствата. Той активно атакува по цялата фронтова линия и в някои райони постига тактически успех. Ситуацията се променя динамично, като някои позиции се сменят по няколко пъти през деня, което поражда нееднозначно разбиране на ситуацията".

"На направленията Краматорск, Ивановске и Часов Яр остават най-горещите точки.

Противникът се опитва да си върне контрола над Клещеевка и да достигне канала Сиверски Донец-Донбас", подчертава той.

"Руските войски се опитват да развият настъпление западно от Авдеевка и Мариинка със сили до четири бригади. Целта им е да пробият до Покровск и Курахово в Донецка област", посочва Сирски.

"Подразделенията на ВСУ, запазвайки живота и здравето на нашите защитници, се преместиха на нови рубежи западно от Бердичи, Семьоновка и Новомихайловка", допълва той.

Сирски подчертава, че "въпреки че руснаците са постигнали определени тактически успехи в тези области, те не могат да получат оперативно предимство".

"Украинските войски нанасят максимални загуби на противника както в личен състав, така и в бойна техника. За укрепване на отбраната в тези райони, за замяна на частите, които са претърпели загуби, се преместват възвърналите боеспособността си бригади", добавя Сирски.