Украйна модифицира спортен самолет в ударен дрон с голям обсег. Части от разбит дрон от този вид са открити на територията на Русия на повече от 960 км от руско-украинската граница, пише Forbes.

Снимка, разпространена онлайн от руския пропагандист Кирил Федоров тази седмица, показва катастрофиралия безпилотен летателен апарат "направи си сам", обърнат с главата надолу в руско поле. Той е адаптация на самолета Nynja, който се предлага в готов вид от Aerosor в Киев или като комплект, който купувачът сглобява у дома.

Nynja има обхват 954 км при скорост на полета около 160 км в час и полезен товар от няколкостотин килограма. "Добри характеристики и приятно управление", пише изданието.

Nynja е сходен по форма, размери и характеристики с другия украински спортен самолет - адаптация на местния Aeroprakt A-22.

На 2 април поне един безпилотен А-22, натъпкан с експлозиви, се вряза в индустриалния комплекс на специалната икономическа зона Алабуга, на 960 км от украинската граница, като повреди част от съоръжение, което произвежда безпилотни самолети тип "Шахед" за руската армия.

Близкият поглед към безпилотния самолет Nynja, който предоставят снимките на Федоров, ни дава представа за начина на работа на тези самоделни безпилотни летателни апарати. Върху останките има кула за електрооптичен сензор - основно видеокамера - която може да помогне на дистанционен оператор, свързан с дрона чрез сателит, да насочи дрона към целта в последните секунди на полета.

Но има причини да не сме сигурни, че дизайнерите на дрона Nynja са имали предвид той да бъде многофункционален. Дронът Nynja изминава 954 км с 67-литров резервоар, което означава, че може да прелети 450 км навън и 450 обратно. Но дронът Nynja от снимките се е разбил на поне 960 км от базата си.

Освен ако в кабината не е имало допълнителен резервоар за гориво - който, струва си да се отбележи, може да тежи стотици килограми и да намали полезния товар - дронът Nynja, който се разби в Русия, е бил на еднопосочно пътуване, което би завършило по един или друг начин.

Освен това е възможно дронът Nynja да струва само няколкостотин хиляди долара, след като се добавят сензорите, комуникациите, автопилотът и взривният товар. Това е направо нищо в сравнение с многомилионна крилата ракета.

Всъщност няма убедителна причина Украйна да използва дрон Nynja повече от веднъж. "Просто го изпратете по пътя му и нанесете удар по нещо ценно: руска въздушна база, фабрика или петролна рафинерия. Дори самото обезпокояване на руските служители си заслужава цената".

Трудно е да се каже колко дрона от този тип може да има Украйна под ръка. Различните фирми, които са притежавали основния дизайн, са сключили договори с украинския конструктор за производството на поне 1600 екземпляра от 1991 г. насам. Това са много летателни апарати.