Добре екипирани със западно оръжие, украинските въоръжени сили ще могат да предотвратят значително оперативно настъпление на руските сили по време на планираната лятна офанзива на Русия. Но руската армия все още използва някои предимства, като авиацията, за да представлява значителна заплаха за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Това се посочва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Отбелязва се, че по време на предишни мащабни настъпателни операции в Украйна, добре екипираните Въоръжени сили не позволиха на руснаците да постигнат дори тактически успехи. Малко вероятно е това лято руската армия да проведе настъпателна операция, която да е значително по-мащабна и по-интензивна от предишните настъпателни кампании.

ISW цитира западен служител, който заявява пред Financial Times, че "руската армия все още е неефективна, с остаряло оборудване и лошо обучени войници". Според служителя руските сили не са се подобрили значително от началото на инвазията през февруари 2022 г.

В същото време в доклада се посочва, че оценяването на руската военна ефективност само по отношение на абсолютното качество игнорира използването от руснаците на временните им относителни предимства спрямо Украйна, за да поставят ВСУ под все по-голямо напрежение.

Отбелязва се, че "руската армия е изправена пред ограничения по отношение на количеството модерна и ефективна техника, която може и ще може да разположи в Украйна, а общата бойна ефективност на руските формирования и части продължава да спада, тъй като те са деградирали".

В същото време силите на Русия разчитат отчасти на количественото си превъзходство в оборудване и жива сила, за да оказват постоянен и нарастващ натиск върху украинските въоръжени сили, като същевременно дават жертви, които украинската армия не би могла да понесе.

През последните шест месеца ВСУ се сблъскаха с остър недостиг на оръжие поради забавянето на предоставянето на помощ от Съединените щати. Това позволи на руснаците да превземат град Авдеевка и редица села в Донецка област. 

Но след 25 април, когато президентът на САЩ Джо Байдън разписа закона за отпускане на военна помощ, нещата се променят на фронта. Съединените щати вече започнаха оперативна доставка на оръжие за нуждите на отбраната на Украйна.

"През следващите седмици Украйна ще може да неутрализира много от материалните ограничения, пред които е изправена, и ще предприеме стъпки за облекчаване на проблемите си с персонала през следващите месеци. Въпреки това Русия ще продължи да преследва собствените си предимства като бойна способност, но ВСУ най-вероятно ще стабилизират фронтовата линия през следващите месеци и ще могат да започнат ограничени контранастъпателни операции в края на 2024 г. или началото на 2025 г.", се посочва в доклада на ISW.

Анализаторите смятат, че въоръжените сили на Украйна могат да върнат всички завоювани територии, но това ще зависи от способността на всички страни динамично да променят хода на войната.