"Руската инвазия в Украйна насърчи ЕС да работи за приемането на нови членове", е заявил председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и е изразил надежда, че както Съюзът, така и кандидатите ще бъдат готови до 2030 г., предаде Reuters.

"Заради войната, която Русия започна срещу Украйна, има нов тласък, възраждане на стратегията за разширяване на ЕС. Това е предизвикателство. Но каква е алтернативата? Алтернативата би била безотговорна грешка на ЕС", е допълнил Мишел.

Той е призовал балканските страни, Украйна, Грузия и Молдова да извършат необходимите реформи за присъединяване към Съюза до 2030 г.

Председателят на Европейския съвет е говорил в навечерието на 20-ата годишнина от голямото разширяване, когато 10 страни са приети в Съюза, и по този повод е посочил, че БВП на страните, присъединили се през 2004 г., е нараснал от половината от средното за Европа до около 80 процента в момента.

"Двадесет години по-късно сме изправени пред подобно предизвикателство, защото има този геополитически хаос, включително войната на Русия срещу Украйна. И изправянето пред този хаос е геополитическа стратегия за обединение", е додчертал Мишел.

Украйна е най-големият потенциален член, с около 40 милиона души и голям селскостопански сектор.